Viron hallitus haluaa määrittää ankarammat säännöt kryptoyrityksien toiminnalle

Viron hallitus haluaa määrittää ankarammat säännöt kryptoyrityksien toiminnalle

Viron uusi hallinto suunnittelee edelleen kryptovaluuttayrityksien säännöstelyn kiristämistä. Valtiovarainministeri aikoo vahvistaa toimenpiteitä rahanpesun torjunnassa Danske Bankkiin liittyvästä skandaalista johtuen.

Viro eväsi yli tuhannen kryptoyrityksen yritysluvat vuonna 2020

ERR Newsin raportin mukaan valtiovarainministeri ei aio jatkaa aikaisemman hallinnon linjaa mitä kryptovaluuttoihin kuten Bitcoiniin tulee. Nykyinen lakiluonnos on peritty Jüri Rattaalta, maan entiseltä pääministeriltä ja keskustapuolueen johtajalta. Vaikka Viroa pidettiin muutama vuosi sitten alueen kryptoystävällisimpänä maana – etenkin Taavi Rõivaksen toimikauden aikana – on tilanne nyt muuttunut. Ennen kuin ministeriö määritteli uuden lain Estonia antoi toimintaluvan yli 1300 yritykselle.

Rattaan uuden lainsäädännön johdosta yli tuhannen kryptoyrityksen toimintalupa kumottiin. Luku edustaa yli 70% Viron digitaaliomaisuusyrityksistä. Uutta säännöstelyä ei kuitenkaan asetettu nimenomaan kryptoalaa vastaan. Tarkoituksena oli estää Viron läpi virtaavaa yli 220 miljardin dollarin laitonta rahavirtaa liikkumasta eteenpäin.

Olemassa olevien kryptoyrityksien on haettava uutta lupaa

Lakisäädännön tarkoituksena on myös antaa Finanssivalvonnalle (Finantsinspektsioon) valta valvoa kryptoalan toimia. Aikaisemmin Taloudellisen Tiedustelun Yksikkö (FIU) oli täysin vastuussa alan yritysten rekisteröinneistä sekä valvonnasta.

Paikallisen uutistoimiston mukaan, olemassa olevien 381:n kryptoyritysten tulisi hakea uutta lupaa Finanssivalvonnalta. Lainaten talousministerin neuvonantaja Erki Peegeliä, ERR News sanoo että muutoksen tarkoituksena ei ole yritysten sulkeminen. Neuvonantaja kuitenkin varoittaa että maa pystyy ylläpitämään ainoastaan viidestäkymmenestä sataan kryptoyritystä. Uutistoimisto lisää myös että uusi kabinetti ei usko yritysluvan saamisen olevan vielä tarpeeksi jyrkkä.

Coinmotion