Mikä on NFT?

Mikä on NFT?

Non-fungible token eli NFT on eräänlainen lohkoketjun kautta luotu ainutlaatuinen digitaalinen sertifikaatti, joka määrittelee digitaalisten varojen alkuperäisyyden ja ainutlaatuisuuden. Lyhenne sanoista ”non-fungible token”, NFT:t herättivät huomiota sen jälkeen, kun miljoonien dollarien summia käytettiin tällaisten ostamiseen internetissä.

Non-fungible token eli NFT on eräänlainen kryptografinen token, jota käytetään digitaalisen taideteoksen edustamiseen ja joka tunnistaa sen alkuperäiseksi ja ainutlaatuiseksi taideteokseksi. Tämä taideteos voi olla kuva, gif-tiedosto, kappale tai muunlainen digitaalinen tiedosto sekä ainutlaatuisia digitaalisia esineitä, kuten digitaalisia keräilyesineitä, keräilykortteja ja peliesineitä.

Tämä termi on kasvattanut suosiotaan ja vaikuttanut useisiin markkinoihin, kuten kuvataide- ja musiikkimarkkinoihin. Digitaalitaiteilijoille NFT:t ovat uusi tapa myöntää teostensa tekijyys ja yksinoikeus sekä saada yleisö osallistumaan ja ansaitsemaan rahaa. Sijoittajille tokenit ovat digitaalisia omaisuuseriä, joiden arvo voi nousta ajan myötä ja kollektiivisen käsityksen myötä. NFT:t ovat myös aiheuttaneet paljon keskustelua ympäristövaikutuksia niiden mahdollisen energiankulutuksen kautta, koska ne toimivat lohkoketjuteknologian avulla.

Lohkoketjussa eniten kiertävät tokenit eivät ole varsinaisesti sopimuksia. Ne ovat ”maksumerkkejä” eli kryptovaluuttoja, kuten Bitcoin ja Ethereum. Lohkoketju luo virtuaalisen tietokannan tavoin uuden tietueen aina, kun Bitcoin vaihtaa omistajaa. Näin varmistetaan, että jokainen digitaalisessa lompakossasi oleva Bitcoin kuuluu sinulle ja vain sinulle siihen asti, kunnes päätät myydä ne (tai ostaa niillä jotain). NFT:t ovat pääsääntöisesti kaupankäynnin kohteena Ethereum-lohkoketjuverkossa, ja kryptovaluuttojen tapaan niitä säilytetään digitaalisissa lompakoissa.

”Token” on kuin sähköinen avain, joka toimii väliaikaisen salasanan luomiseksi, jotta yksilö voi suorittaa jotain, kuten taloudellisia siirtoja, turvallisemmin. NFT:iden yhteydessä ”token” viittaa digitaalisen taiteen tallenteen nimeen. ”Non-fungible” puolestaan tarkoittaa sitä, että varat ovat ainutlaatuisia ja korvaamattomia eli ainutlaatuisia digitaalisia varoja.

Näin ollen non-fungible-tokenit toimivat kryptografisena sinettinä, ja niitä voidaan käyttää varojen aitouden todistamiseen virtuaaliympäristöissä. Jotkut määrittelevät NFT:n eräänlaiseksi lohkoketjun sopimukseksi, joka takaa, että tietty tiedosto on alkuperäinen ja että tietty henkilö on virallisesti sen omistaja.

Monet vertaavat non-fungible tokeneita keräilykortteihin, kuten niihin urheilu- tai sarjakuvakokoelmiin. Kun sinulla on kortti, voit kerätä sitä, myydä sen tai käydä sillä kauppaa. Kaikki riippuu sen harvinaisuudesta ja yhteiskunnan sille kulloinkin antamasta arvosta.

NFT:t ovat synnyttäneet myös uuden universumin: kryptotaiteen, joka on harvinaisia digitaalisia taideteoksia, jotka liittyvät ainutlaatuisiin NFT:iin.

Tämä saa meidät pohtimaan, mikä on kuvan todellinen arvo digitaalisessa ympäristössä, koska voimme toistaa sen lukemattomia kertoja jopa kuvakaappausten avulla. NFT perustuu digitaalisen niukkuuden ajatukseen, ja sen avulla voit ostaa ja myydä tavaroita ikään kuin ne olisivat fyysisiä esineitä. NFT asettaa henkilön digitaalisen hyödykkeen omistajaksi. Ja tätä ”omistajuutta” ei voi kopioida, sillä se on suojattu lohkoketjuteknologialla.

Fyysisten esineiden, kuten taideteosten, maailmankaikkeudessa tämä olisi kuin teoksen alkuperäiskappale tai taiteilijan allekirjoitus. Kaikilla voi olla kopio tai jäljennös, mutta vain yhdellä yksilöllä on teoksen alkuperäinen kappale.

On syntynyt useita NFT-markkinapaikkoja, joilla ihmiset voivat käydä kauppaa NFT-taideteoksilla, kuten OpenSea ja Rarible, joka toimii verkkotaidegalleriana, joka mahdollistaa digitaalisen esineen, NFT-taideteoksen tai minkä tahansa digitaalisen teoksen kaupan.

Miten NFT toimii?

NFT on lyhenne sanoista non-fungible token. Mennään osiin: fungible on synonyymi sanalle ”vaihdettavissa”, eli jollekin asialle, jolle on olemassa vastineita. Ajattele 2 dollarin seteliä; voit vaihtaa sen kahteen 1 dollarin kolikkoon. Ei-fungibileilla asioilla tätä ei ole. On olemassa vain yksi ainoa esine, joka on ainutlaatuinen, joten sitä ei voi korvata.

Tokenit taas ovat turva-avain, joka toimii digitaalisen aitouden todistuksena. Ne ovat tae siitä, että jokin (todellinen tai virtuaalinen) asia kuuluu henkilölle – ja vain tälle henkilölle. Kukin token toimii kuin avain kassakaapin avaamiseen. Mutta joka kerta, kun joku avaa kassakaapin, avain vaihtuu. Tämä johtuu siitä, että paperille kirjoitettujen sopimusten sijaan digitaaliset tokenit rekisteröidään toisenlaiseen notaariin: lohkoketjuun. Tämän järjestelmän tehtävänä on varmistaa, että tokenit eivät ole tekijänoikeudellisesti suojattavissa, mutta ovat samalla siirrettävissä.

Älykkäät sopimukset koostuvat digitaalisista tietokoneprotokollista, joilla on samat tarkoitukset kuin perinteisillä sopimusvälineillä, jotka laaditaan kahden osapuolen välille. Toisin kuin paperisopimukset, digitaalisesti luotua muotoa ei voi peukaloida tai kadottaa, ja se on luonteeltaan itseään toteuttava.

Yksi NFT ei ole sama kuin toinen, ei arvoltaan eikä itse tokenin ominaisuuksiltaan. Jokaisella tokenilla on digitaalinen tunniste eli omat versionsa – kukin funktio muuntaa kirjaimet ja numerot kryptografiseksi lausekkeeksi – joka erottaa sen kaikista muista sen tyyppisistä tokenista.

Tämän ominaisuuden ansiosta NFT:t voivat toimia alkuperätodistuksena. Yhä useammin tunnustetaan, että henkisen omaisuuden omistajuuden ja aitouden todistaminen tekemällä jokaisesta ainutkertainen merkki, kuten taideteokset ja pelien sisäiset merkit, on arvokasta.

Pelien ja keräilykorttien maailmassa NFT:itä kutsutaan myös ”digitaalisiksi keräilyesineiksi”.

NFT-rekisteröinti tekee periaatteessa mistä tahansa digitaalisessa maailmankaikkeudessa (kappaleesta, graafisesta teoksesta tai jopa twiitistä) ainutlaatuisen, yksinomaisen omaisuuserän, jonka aitous on turvattu kryptovaluuttojen tapaan muuttumattomalla lohkoketjulla.

Lohkoketjusta puheen ollen, tämän teknologian käyttö omaisuusrekistereissä tekee myös NFT-tokeneista muuttumattomia. Jos ajattelemme, että fungible on jotain, jota voidaan käyttää tai kuluttaa, asetamme vastakkain non-fungible-käsitteen kanssa tokenit, jotka ovat myös ikuisia.

Ensi silmäyksellä kyseessä on hieman abstrakti ja monimutkainen käsite, joten meidän on myös ymmärrettävä sen teknologinen perusta: lohkoketju.

Mikä on lohkoketju?

NFT perustuu lohkoketjuun, samaan teknologiaan, joka tekee kryptovaluutoista (kuten Bitcoinista) turvallisia. Lohkoketju voidaan selittää julkisena pääkirjana (kirjanpitokirjana), joka pitää kirjaa valuuttatapahtumista. Koska lohkoketju on verkko, joka toimii lohkoilla, joilla on aina sormenjälki, seuraava lohko sisältää myös edellisen lohkon sormenjäljen sekä sen sisällön ja luo näiden kahden tiedon avulla oman sormenjälkensä; kaikkien todennettavissa.

Toisin sanoen lohkoketju toimii kuin tietokanta, johon on pääsy miltä tahansa tietokoneelta. Jokainen uusi tieto tallennetaan uuteen lohkoon, joka on yhteydessä muihin olemassa oleviin lohkoihin. Näin muodostuu tietolohkojen ketju, jota kutsutaan lohkoketjuksi eli digitaaliseksi pääkirjaksi.

Tiedot tallennetaan lineaarisesti ja kronologisesti, aina ketjun loppuun päin. Jokaisessa lohkossa on koodi, jota kutsutaan hashiksi, ja siinä näkyy myös sitä edeltävän lohkon hash. Hash-koodi syntyy matemaattisesta funktiosta, joka muuttaa digitaalisen tiedon numeroiden ja kirjainten sarjaksi. Jos siis jotakin lohkoa muokataan, hash muuttuu, ja seuraavat lohkot mitätöityvät.

Useimmat NFT:t toimivat Ethereum-nimisessä lohkoketjussa, jonka alustalla kryptovaluutta on Ether (ETH).

Milloin NFT:stä tuli suosittu?

Suurin esimerkki NFT:iden aiheuttamasta suosiosta on amerikkalaisen digitaalisen taiteilijan Mike Winkelmannin, joka tunnetaan ammattimaisesti nimellä Beeple, teos ”Everydays: the First 5000 Days”. Teos ostettiin yli 69 miljoonalla dollarilla, mikä tekee Beeplestä kolmannen elossa olevan taiteilijan, joka on tienannut eniten rahaa teoksen myynnillä.

NFT-buumin nykyinen aalto on osoittanut, että kirjaimellisesti mitä tahansa voidaan tokenisoida. Aivan kuten video kuuluisan brittitaiteilijan Banksyn teoksesta poltettiin suorassa lähetyksessä ja myytiin sitten digitoituna NFT:nä 380 000 dollarilla, niin myös Nyan Cat -meemi (myytiin NFT:nä 580 000 dollarilla) ja historian ensimmäinen twiitti, jonka Twitterin toimitusjohtaja Jack Dorsey teki vuonna 2006 (ja myytiin NFT:nä 2,9 miljoonalla dollarilla maaliskuussa 2021).

Toinen hyvä esimerkki NFT-ostoista on NBA Top Shots -alusta, joka myy digitaalista omistusoikeutta videoihin otteluiden laukauksista, jotka on kehystetty eräänlaisella virtuaalikortilla. Videolla on tässä tapauksessa rajoitettu määrä ”omistajia”. Yksinomaisimmat, yhdelle tai kolmelle omistajalle tehdyt videot saavuttavat 250 000 Yhdysvaltain dollaria, ja vähemmän eksklusiiviset, joita on myynnissä tuhansia kappaleita.

NBA:n tulot tästä ovat arviolta noin 700 miljoonaa dollaria. Videot ovat internetissä kaikkien nähtävillä, eikä yhden videon ”omistaminen” anna omistajalle oikeutta myydä sitä esimerkiksi televisiomainosta varten (vain NBA voi tehdä niin).

Toinen esimerkki, joka teki NFT:t suosituksi, tuli rockyhtye Kingsiltä. Kings of Leonin amerikkalaisista tuli ensimmäinen bändi, joka julkaisi albumin NFT:llä – Bändin viimeisin albumi tuotti 2 miljoonaa dollaria. When You See Yourself -albumia varten poletteja ostaneet voivat sen lisäksi, että heillä on pääsy yksinoikeustuotteisiin, ostaa oikeuden osallistua bändin seuraaviin konsertteihin VIP-alueelta.

NFT kuulosti musiikilta artistien ja keräilijöiden korviin. Lohkoketjun taustalla oleva teknologiahan takaa teoksen tai tuotteen aitouden, sillä lohkot ovat jäljitettävissä eikä niitä voi helposti huijata. Näin ollen on mahdollista vahvistaa ostajalle alkuperän – ja yksinoikeuden – varmistaminen; nämä kaksi taidemarkkinoiden peruspilaria oli vaikea taata digitaalisessa välineessä.

Joulukuussa 2017 kanadalaisen Dapper Labs -yrityksen virtuaalikissat Cryptokitties debytoivat digitaalisina keräilyesineinä, jotka toimivat periaatteessa kuin Bitcoin-aikakauden Pokémon-kortit.

CryptoKitties-peli on ollut jo varsin menestyksekäs ja aiheuttanut kiistoja. Siinä käyttäjät voivat ostaa ja vaihtaa virtuaalikissoja ja kasvattaa niitä lohkoketjussa. Yksi kalleimmista kissoista maksoi noin 170 000 dollaria.

Amerikkalainen youtubettaja Logan Paul loi taideteoksen itsestään Pokémon-kortteja kädessään ja tokenisoi sen. Ostajille hän määritteli, että pienimmän yksikön eli vain kolmen tuhannen yksikön osake maksoi yhden eetterin (ETH) kappale; hän tienasi yli 5 miljoonaa dollaria.

Laulaja Grimes loi joukon digitaalisia taideteoksia, jotka menivät huutokauppaan, ja joidenkin uniikkien teosten, joissa oli NFT:tä, ja joidenkin, joita oli saatavilla tuhansia kappaleita, välillä kanadalainen taiteilija myi noin 6 miljoonaa dollaria yhdessä tapahtumassa.

Klassinen meemi ”Deal With It” rekisteröitiin digitaaliseksi omaisuudeksi ja huutokaupattiin NFT-säätiön toimesta. Ethereumilla tehdyillä tarjouksilla. Meemikauppa tuotti 15 ETH eli 22 000 dollaria.

NFT:n taidemarkkinoilla ei näytä olevan rajoja – aineettomia asioita voidaan myydä jopa NFT:n teoksessa.

Mikä oli ensimmäinen NFT?

Ensimmäinen NFT lanseerattiin vuonna 2012, jolloin otettiin käyttöön ”värilliset kolikot” eli Bitcoin 2.x, joka luotiin Bitcoin-verkkoon mahdollistamaan, edustamaan ja käsittelemään muuttumattomia digitaalisia resursseja Bitcoin-tapahtumissa, mutta yleisin esimerkki NFT:stä on ERC-721-standardi, joka toimii Ethereum-lohkoketjuverkossa.

Ethereum-verkossa toimii myös muita standardeja, kuten Enjinin kehittämä ERC-1155, joka on uusi standardi videopelimerkkien määrittelyyn.

Ethereumin syntyminen on johtanut näiden Bitcoin-keskeisten hankkeiden siirtämiseen Ethereumin virtuaalikoneeseen, jolloin voidaan hyödyntää enemmän sen älysopimuskerroksen resursseja. Kun CryptoPunks ja myöhemmin ”CryptoKitties” -virtuaalikissakauppa tulivat näyttämölle loppuvuodesta 2017, NFT-skene räjähti ja kiinnitti mediahuomiota.

Lyhyesti sanottuna NFT:t ovat levinneet digitaalisen maailmankaikkeuden lukemattomiin mahdollisuuksiin, ja eri markkinat ovat hyödyntäneet tokeneita. Myöskään pelit eivät ole jääneet ulkopuolelle, ja ne harjoittelevat jo mahdollisuutta keräilyesineisiin, joita voidaan arvostaa ajan myötä.

Ei-jäljennettävissä olevat rahakkeet herättävät pohdintaa digitaalisen omaisuuden todellisesta arvosta, sillä mikä saa meidät haluamaan omistaa jotain, joka on helposti jäljennettävissä? Kaikki viittaa siihen, että NFT:n arvo määräytyy sen mukaan, miten kollektiivinen käsitys sen aitoudesta muodostuu. Kyse on niukkuuden logiikasta ja tarpeesta omistaa jotain aitoa ja yksinoikeudellista.

Esimerkkejä mihin NFT:tä voidaan käyttää

Taide

Digitaalinen taide on valloittanut kryptomaailmaa viime kuukausina. Yhdistettynä NFT:n digitaalisiin omistusoikeuksiin (todennettavissa oleva omistus) ja NFT:tä luovien taiteilijoiden ikuisiin tekijänoikeuksiin on vaikuttava parannus nykyiseen järjestelmään.

Viimeksi maailmanlaajuinen huutokauppatalo Christie’s huutokauppasi NFT-taideteoksen, jonka on tehnyt Beeple, myynnin määrällä mitattuna johtava NFT-taiteilija.

Digitaaliset keräilykortit

Sorare ja NBA Top Shot ovat kaksi suosituinta urheilukorttien ja keräilyesineiden markkinaa.

Soraren kortteja voi käyttää Soraren virtuaalisissa jalkapalloliigoissa, kun taas Dapper Labsin NBA Top Shot kehittää peliä, jossa käytetään sen NBA NFT-kortteja.

Muita kaupattavia korttipelejä ovat Gods Unchained, joka muistuttaa Magic: the Gatheringin tai Yu-Gi-Oh:n kaltaisia strategiapelejä.

Alkuperän jäljittäminen ja digitaaliset aitoustodistukset

Moniin esineisiin, erityisesti keräilyesineisiin ja arvokkaisiin esineisiin, on liitetty digitaalinen todistus. Nämä todistukset on tallennettu joko paperimuotoisina tallenteina tai digitaalisina PDF-kopioina.

Näiden sertifikaattien digitalisoinnista ja niiden myöntämisestä NFT:nä on se hyöty, että kuka tahansa voi tarkistaa digitaalisten sertifikaattien aitouden, eikä kukaan voi muuttaa tietoja tai kadottaa asiakirjaa.

ConsenSysin tukema Treum on jo käynnistänyt NBA:n kanssa pilottiohjelman, jonka avulla voidaan todentaa keräilyesineitä, kuten pelaajien pelipaitoja, jotka myydään NBA-ottelun aikana suorissa huutokaupoissa.

Vaikka on aina mahdollista, että fyysinen taideteos voidaan väärentää, digitaaliset NFT:t voivat toimia parempana ja automatisoidumpana varmentajana kuin muut nykyiset käytännöt.

Peliesineet

Axie Infinity on Ethereum-lohkoketjussa toimiva hajautettu sovellus (dapp) pelien NFT:t. Pelaajat voivat luoda, taistella ja käydä kauppaa digitaalisilla olennoilla, joita kutsutaan Axieiksi.

Peliesineet ovat jo luonteeltaan digitaalisia, joten niiden luomisella krypto-omaisuudeksi, jonka ihmiset voivat omistaa, on useita etuja. Useat pelistudiot kehittävät lohkoketjulla toimivia pelejä, kuten Blockade ja Horizon.

Pokémon-tyylinen Axie Infinity -peli laski liikkeelle axieiksi kutsuttuja olentoja NFT:nä, joita käytetään pelin taisteluominaisuudessa.

Lopuksi on olemassa useita alustoja, kuten Enjin, jotka kehittävät omia alustojaan helpottamaan pelien kehittämistä, mukaan lukien pelivarojen liikkeeseenlasku.

Digitaalinen sisältö

Musiikkia, blogeja, twiittejä, meemejä ja muuta digitaalista sisältöä tai digitaalisia tiedostoja voidaan käyttää NFT:nä. Vaikka ne eivät tee sisällöstä arvokasta, ne tarjoavat ainutlaatuisia mahdollisuuksia digitaaliseen hallintaan ja tekijänoikeuksiin lohkoketjussa.

Vaikka sisällön jakelu on edelleen ilmaista blogien tai musiikin osalta, NFT:t tarjoavat ainutlaatuisia rahanmuodostusmahdollisuuksia sisällön rahoittamiseen tai blogin/kappaleen myymiseen, aivan kuten harvinaisten vinyylilevyjen tai kirjojen harvinaisten painosten ostaminen oli tapana.

Hajautetun julkaisualustan Mirrorin avulla kirjoittajat voivat rahoittaa blogeja ja myydä niitä NFT:nä.

Muita kokeiluja ovat esimerkiksi Kings of Leon -yhtyeen albumin myyminen NFT:nä ja lisäarvon tarjoaminen, kuten elinikäiset konserttiliput tai kokeellinen ja eksklusiivinen albumitaide.

Tokenisoidut ylellisyystavarat

Toinen mielenkiintoinen ala, johon NFT-markkinat voivat vaikuttaa, ovat ylellisyystavarat, jotka ovat aina tuotteiden jäljentämistä yrittävien väärentäjien hyökkäysten kohteena. Yksi esimerkki ovat hienot viinit. Yksi mielenkiintoinen hanke on OpenSea.

Helmikuussa 2020 alusta teki yhteistyötä WiV Technologyn kanssa, joka on viinintuottajille ja kauppiaille luotu ainutlaatuinen omaisuuslohkoketjupohjainen teknologia, tarjotakseen tukea ERC-721-standardin mukaisille tokenille, jotka edustavat fyysisiä viinipulloja.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun fyysinen esine on integroitu OpenSea-alustaan. Kun nämä alustat kehittyvät, NFT:tä käytetään ainutlaatuisten fyysisten esineiden todentamiseen.

Rahoitustuotteet

Monenlaisia rahoitustuotteita ei voi vaihtaa. Esimerkiksi asuntolainasi on yksilöllinen muun muassa kotisi, asuntosi koon ja korkokannan suhteen. Mikä tahansa yksinkertainen rahoitussopimus voidaan laskea liikkeelle NFT:nä ja tallentaa lohkoketjuun.

Esimerkiksi kiinteistöala kärsii useista markkinoille pääsyn esteistä, erityisesti nuoremmille ihmisille.

Lohkoketjuteknologian soveltaminen voi muuttaa tätä alaa radikaalisti parempaan suuntaan laajentamalla pääsyä, lisäämällä avoimuutta ja helpottamalla monimutkaisia transaktioprosesseja.

Nori on tokenisoinut hiilenpoistohyvitykset NFT:nä, jossa kukin tokeni toimii hiilenpoistoa edustavana sertifikaattina.

Tapahtuman liput

NFT:llä voi olla merkitystä myös lippupetosten torjunnassa, jos jokainen lippu rekisteröidään lohkoketjuun NFT:nä.

Lohkoketjuun rekisteröidyillä lipuilla ne on liitetty digitaalisiin vastapuoliin. Tämä tarkoittaa, että voit myydä ne verkkomeklarin kautta yksinkertaisesti siirtämällä tokenin. Välitysliike varmentaa, että et veloita liikaa, mikä poistaa huijausriskin.

Tuore esimerkki oli, kun Euroopan jalkapalloliitto (UEFA) ilmoitti käyttävänsä lohkoketjupohjaista lipunmyyntijärjestelmää Euro 2020 -kisojen pelipassien jakamiseen fanien kännyköihin.

Digitaaliset liput tuottavat QR-koodeja Bluetoothin välityksellä, kun fanit ovat lähellä stadionia, ja näin pyritään estämään lippujen väärentäminen.

Twiitit ja sosiaalisen median viestit

NFT:t esittävät paremman tavan muuttaa mediaa personoiduksi sisällöksi. Esimerkiksi sosiaalisen median postausten, kuten twiittien, myynti on viimeisin käyttötapaus NFT:ille.

Tiedät varmaan jo tämän, mutta Twitterin toimitusjohtaja Jack Dorsey myi ensimmäisen alustalla julkaistun twiittinsä NFT:n muodossa.

Twitterin toimitusjohtaja jakoi linkin ”Valuables” -nimiseen digitaaliseen alustaan, joka helpottaa tekijöidensä allekirjoittamien twiittien ostamista ja myymistä.

Tämä NFT:iden uusi käyttötapaus avaa mahdollisuuden myydä ikonisia ilmaisun tai kulttuurin hetkiä internetissä.

Johtopäätös

Kuka tahansa voi tietysti nähdä kuvia kalliista teoksista internetissä, mutta arvoa luo niiden omistusoikeus. Lohkoketjuteknologian avulla omistusoikeus on julkista ja avointa.

Kiinnostuneita on monenlaisia: spekulantteja, jotka ostavat ensimmäiset NFT:t niiden arvonnousun toivossa, ja suuria kryptovaluuttojen omistajia, jotka haluavat ”sponsoroida digitaalista taidetta”. Ja jos digitaalista taidetta on aiemmin kritisoitu siitä, että se on yksinkertaista tai vailla vetovoimaa, kohu saattaa tuoda markkinoille uusia nimiä.