Venäjän duuma valmistelee kryptovaluutan verotuslakia

Venäjän duuma valmistelee kryptovaluutan verotuslakia

Venäjän valtion duuma harkitsee uutta kryptovaluutan verotuslakia 17. helmikuuta. Venäläiset lainsäätäjät valmistelevat aktiivisesti uutta lakia Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen verottamiseen.

Virallisen ilmoituksen mukaan duuman komitea Venäjän rakennustoimille ja lainsäädännölle on hyväksynyt lain kryptovaluutan verottamiselle 15. helmikuuta. Uusi laki sisältää lisäyksiä liittovaltion verolakiin.

Lakiesitys sisältää kohdan missä Venäjän hallitus virallisesti tunnistaa kryptovaluutat kuten Bitcoinin omaisuutena, aikomuksenaan verottaa venäjällä asuvien kryptokauppaa. Laki kohdistuu kaikkiin maassa asuviin, sisältäen valtion kansalaiset että ulkomaalaiset, sekä venäläiset ja kansainväliset organisaatiot maassa.

Lain mukaan yllämainittujen tulee ilmoittaa kaikki kryptoihin liittyvät liiketapahtumat mikäli niiden arvo ylittää 600 000 ruplaa, eli noin 6700 euroa vuosittain.

Laki määrittelee myös rangaistuksia rikkomuksista, kuten myöhäisistä tai vääristä selvityksistä. Näistä voi tulla sakkoja jopa 10% vaihdetusta omaisuudesta. Ehdotettu sakko osittaisesta tai kokonaisesta veron maksamattomuudesta on 40% veron kokonaismäärästä.

Komitean hyväksynnän seurauksena Venäjän duuma tulee harkitsemaan uutta lakiesitystä 17. helmikuuta. Näin ilmoitetaan myös valtion sivustolla.

Venäjä käytti ensimmäistä kryptolakiaan “Digitaalinen omaisuus” käytännössä tammikuussa 2021, kieltäen maassa asuvia kansalaisia käyttämästä kryptovaluuttoja maksuvälineenä. Vaikka tämä aikaisempi laki antaakin kryptoteollisuudelle oikeudellisen aseman, se ei kuitenkaan kohdista vaatimuksia tiettyihin digitaalisen valuutan alueisiin, kuten verotukseen ja louhintaan. Näin sääntely jäi vajaaksi ja vaikeasti tulkittavaksi.