Etelä-Afrikan keskuspankki on ilmoittanut tutkivansa keskuspankin digitaalisen valuutan käyttöönottoa

Etelä-Afrikan keskuspankki on ilmoittanut tutkivansa keskuspankin digitaalisen valuutan käyttöönottoa

Etelä-Afrikan keskuspankki on alkanut tarkastella kansallisen kryptovaluutan mahdollisuutta keskuspankin digitaalisena valuuttana. Etelä-Afrikan keskuspankin lehdistötiedotteen mukaan maa aloittaa alustavat tutkimukset siitä, kuinka toteuttamiskelpoinen digitaalinen valuutta voisi olla Afrikan valtiossa.

Tiedotteen mukaan keskuspankki tutkii, onko mahdollista, toivottavaa ja tarkoituksenmukaista, että Etelä-Afrikan CBDC olisi laillinen maksuväline maassa käteistä täydentämään. Tutkimuksessa selvitetään, miten digitaalinen käteinen voisi toimia käsi kädessä perinteisen rahoitusjärjestelmän kanssa, jotta se tarjoaisi sekä käteisen että sähköisten maksujen parhaat puolet. Etelä-Afrikan keskuspankki keskittyy tutkimaan, miten CBDC voisi vaikuttaa maan vähittäisrahajärjestelmään.

Toteutettavuustutkimuksen tavoitteena on pohtia, miten yleiskäyttöisen CBDC:n liikkeeseenlasku vaikuttaa SARB:n poliittiseen kantaan ja toimeksiantoon. SARB on yksi yhä useammista keskuspankeista, jotka tutkivat digitaalisten valuuttojen liikkeeseenlaskun toteutettavuutta.

Pankin mukaan alustavassa tutkimuksessa keskitytään tarkastelemaan, miten käytännön toteutus voisi vaikuttaa vähittäiskauppaan. Toteutettavuustutkimuksessa teknologia otetaan käyttöön eri toimialoilla, ja siinä otetaan huomioon ja tutkitaan useita tekijöitä:

Tutkimuksessa keskitytään kotimaisen CBDC:n liikkeeseenlaskuun, jota eteläafrikkalaiset kuluttajat voivat käyttää yleiseen vähittäiskauppaan. Toteutettavuustutkimukseen sisältyy käytännön kokeiluja eri kehittyvillä teknologia-alustoilla, ja siinä otetaan huomioon useita tekijöitä, kuten poliittiset, sääntelyyn, turvallisuuteen ja riskinhallintaan liittyvät vaikutukset.

Pankin mukaan tutkimus on tarkoitus käynnistää ja saattaa päätökseen joskus ensi vuonna, mutta tarkempia yksityiskohtia ei mainittu. Tällä hetkellä Etelä-Afrikan pankki on todennut, että tämä ei tarkoita, että CBDC:tä vahvistettaisiin tai myönnettäisiin, vaan päätös tehdään tutkimuksen tulosten perusteella.