AMD saattaa julkaista oman Krypto-GPU:n Ethereumin louhimiseen

AMD saattaa julkaista oman Krypto-GPU:n Ethereumin louhimiseen

Yhdysvaltalainen monikansallinen puolijohdeyritys AMD saattaa olla julkaisemassa omat kryptovaluutan louhimisprosessorinsa. AMD:n odotetaan esittelevän Ethereumin louhintaan tarkoitetun GPU:n, jotta se rauhoittaisi louhijoiden ja pelaajien välistä taistelua.

AMD Navi 12:ssa ei tule olemaan videolähtöjä

PC Gamerin mukaan AMD Navi 12 näytönohjain (GPU), joka esiteltiin ensimmäisen kerran yksinomaan Apple Macbook Pro -laitteille, voisi olla ensimmäinen yrityksen lanseeraama kryptovaluutan louhintaan liittyvä erityisprosessori. Itse asiassa kortin uudesta versiosta puuttuu videolähtöjä.

Se tarkoittanee, että Navi 12 -näytönohjain ei tue VCN:ää (video core next), joka on vaatimus PC-peleille, ja tekee siitä oikean ehdokkaan kryptovaluutan louhintaan. Raportin mukaan kortilla odotetaan olevan kyky louhia Ethereumia (ETH).

Jos tästä liikkeestä tulee totta, PC Gamer antaa ymmärtää että AMD pyrkisi pitämään pelinäytönohjaimet ”pelaajien käsissä” jottei niitä käytettäisi kryptovaluutan louhintaan.

Yksinomaan kryptovaluutan louhimiseen tarkoitetun AMD -näytönohjaimen mahdollinen julkaisu tapahtuu Nvidian äskettäin julkaiseman ETH:n louhintaan tarkoitetun prosessorin jälkijunassa.

Kuten news.bitcoin.com kertoi 22. helmikuuta 2021, Nvidia ilmoitti aloittavansa ethereumin tai minkä tahansa muun kryptovaluutan louhinnan rajoittamisen uudella GPU-valikoimallaan. (Kryptouutiset.net artikkeli)

Loppuuko Louhijoiden ja pelaajien välinen taistelu pian?

Molempien monikansallisten yritysten retoriikka on samaa linjaa peli -näytönohjainten pelaajille säilyttämisen suhteen, koska louhijoiden ja pelaajien välinen riita on pitkäaikainen. Tällainen ”Sota” on nostanut näytönohjainten hintoja merkittävästi markkinoilla ja herättänyt vihaa pelaajissa, jotka kamppailevat löytääkseen halvempia kortteja.

Kryptovaluuttojen arvojen nousun myötä louhinta on lisääntynyt, koska se on tehnyt siitä erittäin kannattavaa taloudellisesti. Lisäksi se on pakottanut AMD:n ja Nvidian kaltaiset yritykset lanseeraamaan yksinomaan louhijoille tarkoitettuja tuotteita.

Äskettäin Kiinan alueellinen raportti osoitti, että Bitcoinin (BTC) ASIC (application-specific integrated circuit) -integroitujen louhintalaitevalmistajien kysyntä on kasvanut valtavasti, koska johtavien kryptovaluuttojen hinnat nousivat taivaisiin.