Viisi miljoonaa ruotsalaista on Bitcoinin omistajia tietämättään

Viisi miljoonaa ruotsalaista on Bitcoinin omistajia tietämättään

Puolet Ruotsin väestöstä on Bitcoinin omistajia valtion säästörahaston omistamien osakkeiden vuoksi yrityksissä, joilla on Bitcoinia taseessaan.

Seitsemäs AP-rahasto tai AP7 on suosittu rahasto Ruotsin eläkemarkkinoilla. AP7 tarjoaa säästörahaston nimeltä AP7 Såfa. Puolet Ruotsin väestöstä käyttää kyseistä rahastoa. Samaan aikaan AP7 Såfa omistaa osakkeita useissa yrityksissä, joista osa on sijoittanut Bitcoiniin, jolloin sen viisi miljoonaa käyttäjää on epäsuorasti Bitcoin-omistajia heidän tietämättään, Trijo Newsin torstain (15. huhtikuuta 2021) raportin mukaan.

Yksi tällaisista yrityksistä, joissa AP7 Såfa omistaa osakkeita, on suurin sähköajoneuvojen valmistaja, Tesla. Eläkesäätiö omistaa 0,09 prosenttia kaikista Teslan osakkeista. Helmikuussa 2021 yhtiö pääsi otsikoihin, kun paljastui, että Elon Muskin yritys osti 1,5 miljardin dollarin arvosta Bitcoinia.

Teslan Bitcoin-oston seurauksena AP7 Såfalla on 43 Bitcoinia, jonka arvo on noin 2,7 miljoonaa dollaria. Jaettuna AP7 Såfan 5 miljoonalle säästäjälle, kukin säästäjä omistaa noin 0,59 dollaria Bitcoinia (940 satoshia).

AP7 Såfalla on myös Jack Dorseyn yrityksen Squaren-osakkeita. Raportin mukaan eläkesäätiöllä on 0,1 prosenttia Square-osakkeista. Yritys teki ensimmäisen 50 miljoonan dollarin arvoisen BTC-ostonsa lokakuussa 2020. Helmikuussa Square teki toisen Bitcoin-oston sijoittamalla 170 miljoonaa dollaria.

Squaren BTC-sijoituksella kukin viidestä miljoonasta AP7 Såfa -säästäjästä omistaa noin 0,12 dollaria Bitcoinia (190 satoshis). Trijo News totesi kuitenkin, että nämä laskelmat eivät olleet ajankohtaisia, joten niihin ei voitu luottaa oikeina lukuina.

Arcane Researchin raportti ja Forbesin raportti syyskuussa 2020 paljasti, että Norjan hallituksen eläkerahasto, joka tunnetaan myös nimellä Öljyrahasto, joka on maailman suurin valtiollinen sijoitusrahasto, jonka omistuksessa on lähes 600 BTC, sijoittamalla liiketalousyritykseen, nimeltä Mikrostrategy.