Japanin keskuspankki aloittaa CBDC-toteutettavuustestit ensi kuusta eteenpäin

Japanin keskuspankki aloittaa CBDC-toteutettavuustestit ensi kuusta eteenpäin

Kun CBDC:n (CBDC tarkoittaa keskuspankkien hallinnoimia digitaalisia valuuttoja) kehitys vauhdittuu maailmanlaajuisesti, Japanin keskuspankki tekee omia liikkeitään. Perjantaina 26. maaliskuuta japanilainen keskuspankki ilmoitti aloittavansa oman CBDC:n – Digitaalisen Jenin – toteutettavuustutkimuksen ja testin ensi kuusta alkaen. 

Ilmoitus julkaistaan vasta päivää sen jälkeen, kun Kiinan kansanpankki (PBoC) sanoi, että keskuspankin digitaalisten valuuttojen (CBDC) toimintaa varten on oltava voimassa maailmanlaajuiset säännöt. BoJ sanoi, että sen nykyinen syy nopeuttaa CBDC-suunnitelmiaan on Kiinassa ja muissa maissa tapahtuvat nopeat liikkeet. 

Japanin keskuspankki sanoi kuitenkin, että sillä ”ei tällä hetkellä ole suunnitelmaa laskea julkaista keskuspankin digitaalista valuuttaa” tai CBDC:tä. Se valmistautuu kuitenkin ensimmäisiin valmisteluihin ja pysyy valmistautuneena, jos virtuaalivaluuttaa on tarvittava nopeasti käyttöön, raportoi paikallinen uutisjulkaisija The Mainichi. 

Keskuspankki testaa ensin CBDC:n käynnistämisen edellyttämät tekniset toteutettavuudet ja ominaisuudet. Japani aikoo tehdä CBDC:stä ystävällisen mobiilimaksujärjestelmien kanssa.

Bank of Japan käynnistää pilottiohjelman CBDC:lle

Perjantaina BOJ:n toimitusjohtaja Shinichi Uchida järjesti online-kokouksen, johon osallistui joitain talous- ja fintech-sektorin huippuedustajia. Aivan kuten Kiina, Japanin keskuspankki harkitsee myös pilottiohjelman käynnistämistä tulevaisuudessa, liittyen loppukäyttäjiin ja maksupalveluntarjoajiin. Puhuessaan CBDC-suunnitelmista Uchida sanoi: 

“CBDC:llä on kohtuullinen mahdollisuus tarjota maksutapa ja tällaisesta järjestelmästä tulla maailmanlaajuinen standardi. Uskomme, että kokeiden aloittaminen tässä vaiheessa on välttämätön askel”. 

BOJ:n toimitusjohtaja Shinichi Uchida

CBDC:n toteutettavuustutkimusta varten BoJ:n jäseniksi liittyy Japanin pankkiiriliitto, Japanin Fintech-yhdistys, valtiovarainministeriö ja rahoituspalveluvirasto. Aikaisemmin tällä viikolla Kiina vaati CBDC:tä koskevia maailmanlaajuisia sääntöjä ehdotuksessaan Kansainväliselle järjestelypankille (BIS) ja totesi, että Digital Yuan tulee olemaan rinnakkain paikallisten maksujättien, kuten WeChat Pay:n ja Alipay:n, kanssa.