Chia-louhinnan kerrotaan tuhoavan SSD-levyn muutamassa viikossa

Chia-louhinnan kerrotaan tuhoavan SSD-levyn muutamassa viikossa

Chia Network, joka nousi kryptovaluutta-alalle lupaamalla siivota Bitcoinin (BTC) louhijoiden jättämät ympäristösotkut, ei ehkä olekaan niin vihreä kuin miltä se näyttää.

Toisin kuin Bitcoin ja Ethereum, Chia Network louhii kolikoita käyttämällä vaihtoehtoa energiaintensiiviselle proof-of-work-menetelmälle. CHIA-kolikot tuotetaan käyttämällä vain kiintolevytallennusta, eikä niiden louhintaan tarvita erikoistunutta ASIC-laitteistoa tai GPU:ta (GPU tarkoittaa peli käyttöön tarkoitettua näytönohjainta).

Kiinasta tulevat raportit viittaavat kuitenkin siihen, että ympäristön säästäminen ei ole niin helppoa kuin miltä se kuulostaa, kun kyse on kryptosta. Paikallisen Fast Technologyn mukaan tavallisen 512 gigatavun SSD-levyn säilyvyys olisi kulunut loppuun jo 40 päivän jatkuvan CHIA-louhinnan jälkeen, jos datan kirjoitusmäärä olisi 256 teratavua kyseisenä aikana.

1 Tt:n kiintolevy kestäisi noin 80 päivää ja 2 Tt:n kiintolevy noin 160 päivää. Normaalioloissa tällaisten laitteistojen odotetaan kestävän keskimääräiselle asiakkaalle noin kymmenen vuotta.

Kun kiintolevy ylittää tietyn tiedon kirjoitusmäärän, sen kuluttajatakuu lakkaa olemasta voimassa. Kiintolevyillä on yleensä kolmesta viiteen vuoden takuu, mutta CHIA-louhinta voi mitätöidä nämä takuut vain reilussa kuukaudessa.

Fast Technologyn mukaan kiintolevyvalmistajat ovat alkaneet kirjoittaa takuusopimustensa ehtoja uudelleen, jotta ne vastaisivat sitä, että niiden komponentteja käytetään CHIA-louhinnassa. Kun CHIA aloitti kaupankäynnin toukokuun alussa, kiinalaiset vähittäismyyjät kärsivät kiintolevyjen puutteesta, mikä lopulta nosti suuren kapasiteetin kiintolevyjen (16 TB) hinnan 6 000 juaniin (933 dollaria).

der8auerin tekemä video aiheesta