Ruotsin keskuspankki pilotoi CBDC-maksuja

Ruotsin keskuspankki pilotoi CBDC-maksuja

Ruotsin keskuspankki on tehnyt yhteistyötä Kansainvälisen järjestelypankin (Bank for International Settlements, BIS) kanssa hankkeessa, jonka tavoitteena on testata keskuspankin digitaalisen valuutan (CBDC) pikamaksuja. Hankkeeseen kuuluu myös rajatylittäviä maksuja kahden muun maan, Israelin ja Norjan, kanssa.

Icebreaker-hankkeeksi kutsuttu kokeiluvaihe kestää tämän vuoden loppuun, ja lopullinen raportti valmistuu vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä. BIS Innovation Hub Nordic Centerin johtajan Beju Shahin mukaan hankkeessa ”syvennytään” ja kokeillaan CBDC-järjestelmien teknologiaa, arkkitehtuuria ja suunnittelua suhteessa niihin ongelmiin, joita ne aiheuttavat nykyisen politiikan kannalta.

Tämä ohjelma on merkittävä ja merkitsee käännekohtaa krypto- ja lohkoketjualan omaksumisessa, kun otetaan huomioon, että Sveriges Riksbank on maailman vanhin keskuspankki, joka on perustettu vuonna 1668. Pankki uskoo, että projektin tulokset voivat auttaa muita keskuspankkeja, kun ne kamppailevat omien CBDC-strategioidensa kanssa. Pankki on tutkinut aktiivisesti lohkoketjuteknologiaa ainakin vuodesta 2016 lähtien, jolloin se ilmoitti ensimmäisen kerran ”e-krona” CBDC:n tulevaisuudennäkymistä.

”Nämä opit ovat korvaamattomia keskuspankeille, jotka harkitsevat CBDC:n käyttöönottoa rajat ylittäviä maksuja varten”

BIS Innovation Hub Nordic Centerin johtajan Beju Shahin

Tämä hanke on BIS:n neljäs yhteistyöhanke, sillä se on aiemmin tehnyt yhteistyötä Hongkongin, Kiinan, Thaimaan ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien kanssa toisessa rajatylittävässä CBDC-hankkeessa, jota kutsutaan nimellä mBridge. mBridgen pilottikokeilussa käsiteltiin noin 22 miljoonan dollarin arvosta maksutapahtumia. Tähän mennessä BIS:ään on liittynyt 61 assosioitunutta keskuspankkia eri puolilta maailmaa.

Ennen lohkoketjupohjaisten CBDC-teknologioiden käyttöönottoa rajatylittävistä maksuista on tullut merkittävä huolenaihe pankeille ja valtioiden valuutoille, koska kustannukset ovat nousseet, transaktioiden lopullisuus on ollut hidasta ja pääkirjat ovat olleet vain rajoitetusti saatavilla, minkä vuoksi läpinäkyvyys on ollut vaikeaa ja riittämätöntä. CBDC-teknologia kumoaa ja ratkaisee nämä rajat ylittävien maksujen esteet, mikä on yksi syy siihen, miksi Kansainvälinen valuuttarahasto on ehdottanut, että CBDC:t auttaisivat helpottamaan kansainvälisten maksujen selvityskustannuksia.

Kansainvälisiä asioita tutkivan yhdysvaltalaisen Atlantic Council -ajatushautomon tietojen mukaan 105 maata, joiden osuus maailman bruttokansantuotteesta on 95 prosenttia, tutkii jo CBDC:n käyttöä. Atlantic Council uskoo myös, että kansallisten CBDC-keskusten yhteentoimivuus on seuraava rajapyykki saumattomien rajatylittävien maksujen maailmanlaajuisessa käyttöönotossa.


Vastuuvapauslauseke: Tämä artikkeli on tarkoitettu vain tiedotustarkoituksiin. Sitä ei tarjota tai ole tarkoitettu käytettäväksi oikeudellisena, verotuksellisena, sijoitus-, rahoitus- tai muuna neuvona.

Tämä uutinen on käännetty ja julkaistu Cryptodaily.co.uk luvalla lue tiedote
This news article has been translated and published with permission from Cryptodaily.co.uk
News source:
 https://cryptodaily.co.uk/2022/09/swedish-central-bank-pilots-instant-payments-with-retail-cbdc