Kazakstan harkitsee ydinvoimalan rakentamista

Kazakstan harkitsee ydinvoimalan rakentamista

Kazakstan harkitsee ydinvoiman käyttöönottoa, jotta voitaisiin ratkaista sähköverkon ongelmat, jotka johtuvat Bitcoin-louhijoiden tulvasta maahan Kiinan kryptovaluuttakiellon jälkeen.

Louhijoiden siirtyminen Kiinasta Kazakstaniin on johtanut merkittävään kriisiin Kazakstanin sähköverkossa, sillä louhintatoiminta syö huomattavan osan energiasta.

Kulutus kasvanut 8 prosenttia

Kazakstanin kotimaan sähkönkulutus on kasvanut merkittävästi eli 8 prosenttia vuonna 2021, ja tämä on johtunut Bitcoin-louhijoiden tulosta Kiinasta. Financial Timesista saatujen tietojen mukaan Kazakstan on saanut kuluvan vuoden aikana kiinalaisilta yrityksiltä 87 849 Bitcoin-louhintalaitteistoa. Tämä on seurausta Kiinan kryptoalaa koskevista ankarista toimenpiteistä, ja voimme nähdä tämän määrän kasvavan.

Kulutuksen kasvu on aiheuttanut merkittävän vajeen sähköverkossa, mikä on johtanut epäsäännölliseen sähkönjakeluun ja epäluotettaviin sähköpalveluihin, mikä pahentaa paikallisen väestön ongelmia.

Ydinvoimaratkaisu

Kazakstanin presidentti esitti pankkiirien kanssa 19. marraskuuta pidetyssä kokouksessa ajatuksen ydinvoimalasta, jolla voitaisiin ratkaista maan sähköinfrastruktuuriin tällä hetkellä kohdistuva stressi. Pankkiirien kanssa puhuessaan presidentti totesi,

”Tulevaisuutta ajatellen meidän on tehtävä epäsuosittu päätös ydinvoimalan rakentamisesta.”

Ydinvoima on edelleen varsin epäsuosittua Kazakstanissa, ja maan ainoa ydinvoimala sulki ovensa vuonna 1999. Vaikka Kazakstan tuottaa noin 41 prosenttia maailman uraanivarannoista, kansalaiset suhtautuvat ydinvoimaan edelleen varauksellisesti Neuvostoliiton aikana tehtyjen ydinasekokeiden jälkeen.

Väestön levottomuudesta huolimatta presidentti Tokajev on edelleen kiinnostunut ydinvoimaratkaisusta ja ehdotti pari vuotta sitten kansanäänestyksen järjestämistä asiasta. Puhuessaan venäläisellä yritysfoorumilla presidentti totesi,

”Itse olen sitä mieltä, että on aika pohtia tätä kysymystä perusteellisesti, sillä Kazakstan tarvitsee ydinvoimalaa.”

Merkittävien verotulojen vaarantumisen riski

Vaikka presidentti Takojev ei yhdistänyt ehdotettua ydinvoimalaa Bitcoin-louhijoihin tai louhintatoimintaan, Takojev ymmärtää myös, että jos Kazakstan ei onnistuisi pitämään Bitcoin-louhijoita maassa, se olisi vaarassa menettää noin 1,58 miljardia dollaria louhintatoiminnan tuottamia verotuloja.

Virtapula on jo alkanut näkyä, sillä johtava Bitcoin-markkinapaikka Xive on lopettanut toimintansa maassa. Xiven toinen perustaja Didar Bekbau totesi twiitissään, että hän päätti lopettaa louhinnan Kazakstanissa ”sähköverkon rajoitetun sähköntoimituksen vuoksi”.

Uusin merkittävä Bitcoin-louhinnan hotspot

Kazakstaniin on tullut valtava määrä louhijoita Kiinasta, minkä seurauksena maan hashrate on nelinkertaistunut yli 18 prosenttiin, ja elokuussa Kazakstanista tuli maailman toiseksi suurin Bitcoin-louhintapaikka, vain Yhdysvaltojen jälkeen, jonka osuus maailman BTC-louhintatoiminnasta on yli 35 prosenttia.

Kazakstan on kuitenkin kohdannut myös useita haasteita yrittäessään lunastaa asemaansa maailman toiseksi suurimpana BTC-louhinnan keskuksena. Lokakuussa Kazakstanin suurin hiilivoimalaitos meni pois päältä, ja Kazakstanin sähköverkkoyhtiö (KEOC) syytti Bitcoin-louhijoita käyttökatkoksesta.

Vuodesta 2022 alkaen Kazakstanin Bitcoin-louhijoiden on kuitenkin maksettava sähköstä lisämaksua, sillä uusi vero lisää yhden Kazakstanin tengen kulutettua kilowattituntia kohti.


Vastuuvapauslauseke: Tämä artikkeli on tarkoitettu vain tiedotustarkoituksiin. Sitä ei tarjota tai ole tarkoitettu käytettäväksi oikeudellisena, verotuksellisena, sijoitus-, rahoitus- tai muuna neuvona.

Tämä uutinen on käännetty ja julkaistu Cryptodaily.co.uk luvalla lue tiedote
This news article has been translated and published with permission from Cryptodaily.co.uk
News source:
https://cryptodaily.co.uk/2021/11/kazakhstan-could-turn-to-nuclear-power-to-support-bitcoin-miners